Verschillende diamant zettingen

Verschillende diamant zettingen

Verschillende diamant zettingen

Hoe kies je de juiste zetting van een diamant?

Naast de vorm en kwaliteit van je diamant is ook de zetting van je diamant belangrijk. Een zetting is de manier waarop je diamant in de ring vastgemaakt wordt. Het is belangrijk dat je diamanten stevig vastzitten in je ring. Het zijn vaak kostbare steentjes. Die wil je niet kwijtraken!

Waarom is een goede diamantzetting belangrijk?

Je kunt nog zo’n mooie diamant hebben, als de diamant niet goed gezet is dan ziet je ring er niet mooi uit. Het is daarom belangrijk dat je de diamantzetting professioneel laat maken. Een diamant mag fonkelen. Het geeft cachet aan je ring.

Waar moet je op letten?

-De kwaliteit van de zetting.  Het is niet de bedoeling dat er speling zit tussen de zetting en diamant. Zo blijft je diamant langer zitten.
-De afwerking van je zetting. Er mogen er geen “braampjes” aan zitten. Anders kun je met je diamanten gemakkelijk blijven hangen in kleding.
-Past de soort zetting bij je dagelijkse werkzaamheden. Het is niet gemakkelijk om een kwetsbare zetting te hebben als je bijvoorbeeld in de horeca werkt.

Wij merken in onze winkel vaak dat hier niet over nagedacht wordt. Dat is logisch natuurlijk! Je koopt niet iedere dag een ring met diamant en dan kijk je vooral naar wat je mooi vindt. Als we dan uitleggen wat de voor-en nadelen zijn van de verschillende zettingen (en de kwaliteit daarvan!) zijn ze vaak erg verrast. Voor ons is het echter belangrijk dat jij een ring met veel plezier gaat dragen. Dat de ring past bij jou en bij je werkzaamheden. Als goudsmid kijken wij net iets verder dan alleen een mooie ring verkopen.

Goudsmid-Sylvester-Andriessen-zet-diamant

De meest voorkomende diamantzettingen op een rijtje:

Solitair zetting

De naam zegt het eigenlijk al. Een solitair zetting is een verzamelnaam om aan te geven dat er één diamant in je ring zit. Er zijn veel mogelijkheden om één diamant in je ring te laten zetten.

De meest voorkomende solitair zettingen op een rijtje:

-Klassieke zetting: je diamant zit op de ring en wordt vastgezet met 4 of 6 pootjes.
-Kast zetting: om je diamant wordt een kastje gezet. Deze wordt tussen of bovenop de ring vastgezet. Bovenop zie je een randje om de diamant.
-Gladde zetting: je diamant wordt in de ring vastgezet. De bovenkant van je diamant is gelijk met de bovenkant van de ring.
-Span zetting: je diamant wordt tussen de ring geklemd.

diamant zetting solitair

Spanzetting

Bij deze zetting lijkt de diamant los te zweven. De diamant zicht echter tussen de ring ingeklemd. In de beide uiteindes van de ring wordt een kleine snede gemaakt. De diamant valt daarin. Door de spanning van de beide uiteinden blijft de diamant vast zitten. Je zult begrijpen dat dit een kwetsbare zetting is. Wij kiezen er daarom vaak voor om onder de diamant een extra (open) ringetje te zetten. Op deze manier zit de diamant beter vast.

Span-zetting-zwevende-diamant

Rail zetting

Ga je voor een ultieme sprankeling? Dan is een rail zetting misschien iets voor je. De diamanten worden strak tegen elkaar gezet in een gleuf (dit noemt men de rail) Hiervoor moeten de diamanten allemaal dezelfde grootte hebben. Doordat de diamanten in een rail zitten zijn ze goed beschermd. Je kunt zelf kiezen hoeveel diamantjes er in je ring komen.

Gouden ring met diamantjes-in-een-rij-gezet

Pavé zetting

Een pavé zetting geeft een weergaloze sprankeling. De diamantjes worden strak tegen elkaar aan gezet. Ieder diamantje zit met 4 of 6 pootjes vast. Je kunt kiezen voor één rij diamantjes of meerdere. Een speels effect krijg je door de rijen diamantjes in een glooiende vorm te zetten.

gouden ring met diamant pave gezet

Alliance zetting

Bij een alliance zetting zitten je steentjes op een rij, maar ieder steentje zit in een aparte zetting (chaton).  Heel bijzonder zijn de alliance zettingen met verschillende kleuren diamant. Een andere naam voor een alliance zetting is memoire.

Alliance-zetting-met-verschillende-stenen

Meerdere diamanten in een ring gezet

Je kunt je voorstellen dat diamanten op oneindig veel manieren in een ring gezet kunnen worden. Dit wordt een fantasie zetting genoemd. Wat wordt daarmee bedoelt? Eigenlijk zijn het stuk voor stuk mooie ringen met diamant, zonder dat er een “etiketje” op geplakt wordt. Een ontwerper is aan de slag gegaan, het model spreekt je aan of juist niet. Heel veel te kiezen dus!

Diamanten ring met meerdere stenen

Wil je graag een diamant in je ring, maar weet je niet welke zetting voor jou geschikt is?

 

We kunnen ons voorstellen dat je jezelf afvraagt welke zetting geschikt is voor jouw ring. Er is zoveel keus! En ja, er zijn er nog veel meer! Eigenlijk hebben we maar 1 tip: Bekijk hoe de ring aan je vinger staat. We merken in onze winkel vaak dat een ring heel anders toont als je hem om hebt. We krijgen dan ook regelmatig van onze klanten te horen dat ze het fijn vinden om zoveel ringen met verschillende diamanten te kunnen passen. Op een plaatje kan het zo anders over komen. Het is dan lastig in te schatten hoe groot het diamantje is en hoe stevig de zetting is. Dit is belangrijk: je wilt je je kostbare diamantjes natuurlijk niet verliezen.  Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je iedere keer als je naar je hand kijkt denkt: wat is die ring mooi!  💍

Zomaar een greep uit ringen met een fantasie zetting: