Verschillende diamant zettingen

Verschillende diamant zettingen

Verschillende diamant zettingen

Hoe maak je een goede keuze uit de verschillende diamant zettingen?

Naast de vorm en kwaliteit van je diamant is ook de zetting van je diamant belangrijk. Een zetting is de manier waarop een diamant in de ring vastgemaakt wordt. Het is belangrijk dat de diamanten stevig vastzitten in een ring. Het zijn vaak kostbare steentjes. Die wil je niet kwijtraken!

Waarom is een goede diamant zetting belangrijk?

Je kunt nog zo’n mooie diamant hebben, maar als de diamant niet goed gezet is dan ziet de ring er niet mooi uit. Het is daarom belangrijk dat je de diamantzetting professioneel laat maken. Een diamant mag fonkelen. Het geeft cachet aan je ring.

Waar moet je op letten bij de verschillende diamantzettingen?

– De kwaliteit van de zetting
Het is niet de bedoeling dat er speling zit tussen de zetting en diamant. De diamant moet stevig vastzitten in de zetting.

De afwerking van je zetting
Er mogen geen “braampjes” aan zitten. Anders kun je met de ring gemakkelijk blijven hangen in kleding.

– Past de soort zetting bij je dagelijkse werkzaamheden
Het is niet gemakkelijk om een kwetsbare zetting te hebben als je bijvoorbeeld in de horeca werkt.

Wij merken in onze winkel vaak dat hier niet over nagedacht wordt. Dat is logisch natuurlijk! Je koopt niet iedere dag een ring met diamant en dan kijk je vooral naar wat je mooi vindt. Als we dan uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende zettingen (en de kwaliteit daarvan) zijn ze vaak erg verrast. Voor ons is het echter belangrijk dat jij een ring met veel plezier gaat dragen. Dat de ring past bij jou en bij je werkzaamheden. Als goudsmid kijken wij net iets verder dan alleen een mooie ring verkopen.

Goudsmid-Sylvester-Andriessen-zet-diamant

De meest voorkomende diamant zettingen op een rijtje:

Solitair zetting

De naam zegt het eigenlijk al. Een solitair zetting is een verzamelnaam om aan te geven dat er één diamant in een ring zit. Er zijn veel mogelijkheden om één diamant in een ring te laten zetten.

De meest voorkomende solitair zettingen op een rijtje:

Klassieke zetting:
De diamant zit op de ring en wordt vastgezet met 4 of 6 pootjes.

– Kast zetting:
Om de diamant wordt een kastje gezet. Deze wordt tussen of bovenop de ring vastgezet. Bovenop zie je een randje om de diamant.

– Gladde zetting:
De diamant wordt in de ring vastgezet. De bovenkant van de diamant is gelijk met de bovenkant van de ring.

–  Span zetting:
De diamant wordt tussen de ring geklemd.

diamant zetting solitair

Span zetting

Bij deze diamant zetting lijkt de diamant los te zweven. De diamant zit echter tussen de ring ingeklemd. In de beide uiteinden van de ring wordt een kleine snede gemaakt. De diamant valt daarin. Door de spanning van de beide uiteinden blijft de diamant vast zitten. Je zult begrijpen dat dit een kwetsbare zetting is. Wij kiezen er daarom vaak voor om onder de diamant een extra (open) ringetje te zetten. Op deze manier zit de diamant beter vast.

Span-zetting-zwevende-diamant

Rail zetting

Ga je voor een ultieme sprankeling? Dan is een rail zetting misschien iets voor jou. De diamanten worden strak tegen elkaar gezet in een gleuf (rail). Hiervoor moeten de diamanten allemaal dezelfde grootte hebben. Doordat de diamanten in een rail zitten zijn ze goed beschermd. Je kunt zelf kiezen hoeveel diamantjes er in de ring komen.

Gouden ring met diamantjes-in-een-rij-gezet

Pavé zetting

Een pavé zetting geeft een weergaloze schittering. De diamantjes worden strak tegen elkaar aan gezet. Ieder diamantje zit met 4 of 6 pootjes vast. Je kunt kiezen voor één rij diamantjes of meerdere. Een speels effect krijg je door de rijen diamantjes in een glooiende vorm te zetten.

gouden ring met diamant pave gezet

Memoire zetting

Bij een memoire zetting zitten de diamanten op een rij, maar ieder steentje zit in een aparte zetting (chaton).  Heel bijzonder zijn de memoire zettingen met verschillende kleuren diamant. Als de ring rondom gezet is met diamanten dan noemt men dit een alliance ring.

Alliance-zetting-met-verschillende-stenen

Fantasie zetting

Je kunt je voorstellen dat diamanten op oneindig veel manieren in een ring gezet kunnen worden. Dit wordt een fantasie zetting genoemd. Wat wordt daarmee bedoeld? Het zijn stuk voor stuk mooie ringen met meerdere diamant, zonder dat er een “etiketje” op geplakt wordt. Een ontwerper is aan de slag gegaan, het model spreekt je aan of juist niet. Heel veel te kiezen dus!

Diamanten ring met meerdere stenen

Wil je graag een diamant in je ring, maar weet je niet welke zetting voor jou geschikt is?

 

We kunnen ons voorstellen dat je jezelf afvraagt welke diamant zetting geschikt is voor jou. Er is zoveel keus! En ja, er zijn er nog veel meer! Eigenlijk hebben we maar één tip: bekijk hoe de ring aan je vinger staat! We merken in onze winkel vaak dat een ring heel anders toont als je hem om hebt. We krijgen dan ook regelmatig van onze klanten te horen dat ze het fijn vinden om zoveel ringen met verschillende diamantzettingen te kunnen passen. Op een plaatje kan het zo anders over komen. Het is dan lastig in te schatten hoe groot het diamantje is en hoe stevig de zetting is. Terwijl dit belangrijk is, want je wilt je kostbare diamantjes natuurlijk niet verliezen.  Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je iedere keer als je naar je hand kijkt denkt: wat is die ring mooi!  ?

Zomaar een greep uit ringen met een fantasie zetting: