Wat is het verschil tussen diamant en briljant?

Wat is het verschil tussen diamant en briljant?

Diamant is de aanduiding voor het materiaal, de steensoort. Briljant is de naam van de meest voorkomende slijpvorm van deze steen. Een ruwe diamant kan nog niet als sieraad dienen. Een ruwe diamant is dof en vrijwel altijd onregelmatig van vorm. De diamant krijgt pas na verschillende bewerkingen zijn eigen vorm en schittering. Het verschil tussen een diamant en briljant is dus het materiaal, briljant staat voor de slijpvorm.

Diamanten kunnen in allerlei soorten slijpvormen geslepen worden

De bekendste en meest geliefde slijpvorm is het briljantslijpsel. Een briljantgeslepen diamant is een diamant die rond van vorm is en 57 facetten telt. Andere bekende slijpvormen zijn o.a. baguette, princess, roos of markies.

Hierboven ziet u een afbeelding met verschillende slijpvormen van diamant.

De kwaliteit en prijs van de diamant wordt bepaald door de zogenaamde vier C’s:

– de slijpvorm (cut)
– de kleur (colour)
– de zuiverheid (clarity)
– het karaatgewicht (caratweight)

De grootte van een diamant wordt aangeduid met caraat

Een caraat bestaat uit honderd “puntjes”. De ene steen schittert meer dan de andere steen. Een diamant die volkomen vrij is van insluitsels is van de hoogste kwaliteit: loepzuiver. Verder wordt er nog gekeken naar de kleur van de diamant. Die kan variëren van wit naar geel. Diamant is echter in veel kleuren te krijgen. Zo zijn er ook diamanten in de kleuren: zacht rose, rood, blauw, groen of cognac.

Op zoek naar een mooi sieraad met diamanten? 

Wie wil er nu niet genieten van de ultieme schittering van een mooie diamant in een prachtig sieraad. Een diamant geeft cachet aan uw sieraad. Het zijn echter kostbare steentjes. Doordat wij zelf diamant inkopen, hanteren wij scherpe prijzen voor diamanten sieraden. Sylvester gebruikt vaak diamant in zijn ontwerpen. Bent u op zoek naar een uniek sieraad met diamant? Bekijk het verschil tussen diamant en briljant met eigen ogen. Loop eens binnen en ervaar de schittering van diamant.