Is uw horloge waterdicht? Hoe kunt u dit zien?

is uw horloge waterdicht

Is uw horloge waterdicht? Hoe kunt u dit zien?

Als uw horloge waterdicht is dan wordt dit meestal aangegeven op uw horloge.

Vaak treft u termen aan zoals: waterresistant, waterproof of waterprotected.

Deze waarden zijn testnormen van de waterdruk waarmee de horlogekast in de fabriek is getest, bij kamertemperatuur. Ze houden dus niet in dat waterdichtheid van een horlogekast onder alle omstandigheden tot die waterdruk gegarandeerd is. Hierover bestaan veel misverstanden. Waterdichtheid wordt aangegeven in eenheden van druk: Bar, ATM (Atmosfeer) of M (meter). Het is verwarrend, maar een aanduiding in meters wil dus niet zeggen dat je er dit aantal meters meer onder water kunt duiken.

Het onderstaande schema geeft een goed indicatie om aan te houden:

Vanaf 30 m, 3 bar, 3 ATM – spatwaterdicht (handen wassen)
Vanaf 50 m, 5 bar, 5 ATM– horloge mag helemaal nat worden, maar er kan niet mee gezwommen worden
Vanaf 100 m, 10 bar, 10 ATM – watersporten, zwemmen, snorkelen (afspoelen na zwemmen in zout water)
Vanaf 200 m, 20 bar, 20 ATM – geschikt voor recreatief duiken
Vanaf 1000 m en speciale duikhorloges – diepzeeduiken

De invloed van temperatuur op de waterdichtheid:

Als de temperatuur snel wisselt dan kan dit de waterdichtheid van je horloge aantasten. Het glas en het metaal van je horloge kunnen hierdoor uitzetten of krimpen. Het zijn minimale vervormingen, maar soms net genoeg om een klein beetje water in je horloge te laten stromen. Pas dus goed op met horloges van 3, 5 en 10 ATM met snel wisselende temperaturen.

Het wisselen van uw batterij en de waterdichtheid van uw horloge.

Is uw horloge toe aan een nieuwe batterij? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:
-“Gewoon” wisselen van uw batterij:Voor alle horloges met enige vorm van waterdichtheid geld: Uw horloge is voortaan spatwaterdicht. Uw horloge is niet meer waterdicht.
-Batterij wisselen en de waterdichtheid behouden:
Uw horloge wordt getest op waterdichtheid. Vaak zal dit ook inhouden dat de pakkingen die in uw horloge zitten om het horloge te beschermen tegen water worden vervangen.

Tip: horloge langer waterdicht door nieuwe techniek

De nieuwste horloges van Seiko en Pulsar krijgen energie van licht. Een zeer efficiënte zonnecel op de wijzerplaat kan energie opwekken uit licht. Deze energie wordt opgeslagen in een zeer kleine oplaadbare batterij. Een oplaadbare batterij gaat veel langer mee dan een conventionele batterij. Doordat de batterij (bijna) niet vervangen hoeft te worden blijft uw horloge veel langer waterdicht. Lees meer over deze techniek op de pagina van Seiko.