Echt goud of zilver, hoe kunt u dit zien?

Echt goud of zilver wat is het verschil

Echt goud of zilver, hoe kunt u dit zien?

Dit kunt u aan de tekens in uw sieraad zien.

Alle gouden en zilveren juwelen vanaf een bepaald gewicht die in Nederland worden verkocht, moeten een waarmerk hebben van de Waarborg Goud en Zilver. Deze beoordeelt de materialen op het gehalte. Als dit gehalte zilver of goud correct is dan wordt het artikel gestempeld. Aan deze stempel kunt u zien of u te maken heeft met echt goud of zilver.

Er zijn verschillende soorten stempels voor gouden en zilveren sieraden.

Dit heeft te maken met de hoeveelheid goud of zilver dat in het sieraad zit. In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat  835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt)  of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn. De overige delen zijn toevoegingen om het zilver of goud harder te maken of de kleur te veranderen.

Tegenwoordig zien we ook steeds meer het teken 375 (9 krt). In ons omringende landen (bv Duitsland en Groot-Brittanië) worden 9 karaat sieraden als goud verkocht, maar in Nederland zien we dit bijna niet. Officieel moet in Nederland goud minimaal 14 karaat zijn, anders mag het geen goud genoemd worden.
Wilt u meer weten over weten? Lees dan: de verschillen tussen 9, 14 en 18 karaat goud.
Hieronder ziet u voorbeelden van enkele  merktekens:

Merktekens goud en zilver

Meestal ziet u nog meer stempels in gouden en zilveren sieraden staan.

Dit zijn tekens van de leverancier of goudsmid en soms jaartekens. Hieruit is af te leiden wie het sieraad gemaakt heeft en in welk jaar het gemaakt is. Goudsmid Sylvester Andriessen heeft zijn eigen meesterteken. Als u iets door hem laat maken dan is dit zichtbaar in uw sieraad.
In Nederland mogen twee bedrijven goud en zilver “keuren”. Dat zijn Edelmetaal Waarborg Nederland in Joure en de Waarborg Holland in Gouda. Twijfelt u of de sieraden die u heeft echt goud of zilver zijn? Loop dan even binnen. Meestal kunnen we dit d.m.v. een toetsteen direct voor u nakijken.