goud en zilver reparaties in eigen atelier goudsmid

Wat is het verschil tussen een juwelier en een goudsmid?

Er zit een groot verschil tussen een juwelier en een goudsmid

Een juwelier verkoopt sieraden en heeft vaak een opleiding gevolgd waarmee de waarde van gouden en zilveren sieraden vastgesteld kan worden. Een goudsmid is een vakman, opgeleid om sieraden te repareren en te ontwerpen. Het vak van goudsmid is een echt ambacht. De opleiding tot goudsmid wordt gegeven aan de vakschool in Schoonhoven. Deze school is de autoriteit op het gebied van de goudsmederij.

Het beroep van juwelier en goudsmid is in ons land niet wettelijk beschermd. Daardoor is de grens tussen een juwelier en een speciaal opgeleide goudsmid moeilijk te trekken.

Als een goudsmid slaagt voor zijn opleiding, dan ontvangt hij zijn meesterteken. Een teken van kennis in dit mooie ambacht! Van het meesterteken wordt een stempel gemaakt. Deze stempel slaat de goudsmid in zijn eigen ontwerpen. Zo is het sieraad altijd terug te leiden naar zijn ontwerper. Uiteraard heeft goudsmid Sylvester Andriessen ook zijn eigen meesterteken!

Waaraan kunt u het verschil tussen een juwelier en een goudsmid herkennen?

In Nederland zijn er niet zoveel bedrijven die juwelier en goudsmid zijn. U zult even moeten zoeken, maar over het algemeen zal een juwelier die ook goudsmid is, dit altijd duidelijk vermelden. De meerwaarde voor u is dat u èn mooie sieraden en horloges kunt kopen èn in dezelfde winkel uw sieraad kunt laten repareren of ontwerpen.

Wij horen vaak van onze klanten dat ze blij zijn dat wij juwelier en goudsmid zijn. Bij een juwelier worden reparaties en ontwerpen van sieraden opgestuurd. Omdat wij zelf goudsmid zijn blijft dit in eigen atelier. Dat is een veilig idee. Daarnaast is de service van het (ver)maken van een sieraad een stuk sneller. Bovendien profiteert u van de “gouden handen” van een goudsmid. Voor een goudsmid is het vaak geen probleem om heel snel een nieuwe ring groter of kleiner te maken of de lengte van een ketting aan te passen. Daardoor wordt uw keuze niet beperkt tot de maat van het sieraad dat op voorraad is in de winkel. U kunt het sieraad (vaak) meteen in de juiste maat of lengte meenemen.

Goudsmeden en vakkennis

Vakkennis leer je in theorie en in de praktijk. Vaak zie je dat goudsmeden een echt familie ambacht is. De familie Andriessen heeft een eeuwenlange traditie van goudsmeden. De passie voor het smeden is Sylvester dan ook met de paplepel ingegoten. Al vroeg was hij te vinden in het goudsmidatelier van zijn vader en opa. Door zijn nieuwsgierigheid zijn oude technieken en fijne kneepjes hem al vroeg bijgebracht.

De lessen van de vader en opa van Sylvester, zijn opleiding aan de vakschool in schoonhoven en zijn eigen ervaring (meer dan 30 jaar goudsmeden), maken van Sylvester een goudsmid die wijdt en zijt bekend staat om zijn vakmanschap.

Goudsmid Sylvester Andriessen achter zijn werkbank

Het verschil tussen een juwelier en goudsmid merkt u vaak ook in de service van een juwelierszaak. Daar waar een juwelier reparaties aan sieraden meestal opstuurt, maakt een goudsmid ze zelf. Juwelier & Goudsmid Sylvester Andriessen werkt in een “open” atelier. Hierdoor kunnen zijn klanten vanuit de winkel zelf zien hoe hij sieraden repareert en ontwerpt.